Masurarea conteaza?

Cea mai mare parte a vietii mele, masurarea sutienului a fost o mare enigma. Peste tot vedeam tabele cu cifere si litere si recomandari sa ma masor, eventual sa transform in inch, sa adaug inch/centimetri, sa scad inch/centimetri, pentru ca la sfarsit sa ajung sa cumpar tot un sutien care sa stea si nu prea. Am decis aproape aleator ca sunt marimea 36D (80D), uneori 38D (85D) . Stiam ca am sanii mari, deci trebuia sa cumpar cea mai mare cupa pe care o gaseam cu o banda care sa nu arate ridicol de mare pentru mine. 36/38D era exact acea marime. Isi facea treaba? Nu. Ma acoperea si imi mentinea sanii in limita decentei? Da, atata timp cat nu ma aplecam (in acest caz nefericit trebuia sa fac miscari gratioase si discrete pentru a aduce nazdravanii la locul lor).

Metode de masurare sunt multe, dar ceea ce mi s-a parut cel putin haios este faptul ca cea mai raspandita metoda, metoda plus 4, exista din anii ’30, cand au fost introduse literele in masurarea cupelor. Atunci materialele erau diferite (a se citi inca nu aparuse elasticul si materialele elastice in vestimentatie), si producatorii de sutiene recomandau femeilor sa adauge 4 inch la masura lor pentru a se apropia cat mai mult de masurile ideale ale momentului respectiv (36″-24″-36″, sau in traducere libera 90-60-90).

 

A,B,C,D

 

Metoda plus 4 presupune sa masori in inch (sau in centimetri, si apoi transformi in inch) circumferinta cutiei toracice imediat sub sani, si la acest numar sa adaugi 4 inch (daca este numar par) sau 5 inch (daca este un numar impar) pentru a obtine numarul benzii. Apoi masori in jurul sanilor, in partea cea mai plina a acestora, si scazi din acest numar numarul benzii pentru a obtine cupa. Cercetatorii de la Departamentul de Stiinta a Sportului si Exercitiului al Universitatii din Portsmouth au publicat in martie rezultatele unui studiu care arata ca aceasta metoda, folosita de retaileri precum Marks & Spancer sau Debenhams, are tendinta de a da masuri a caror banda este prea mare si cupa prea mica. Metoda plus 4 este considerata responsabila pentru acel 80% pomenit in postarea anterioara, si a dat nastere unei intregi miscari care are ca scop declarat eliminarea acestei practici cu efecte negative asupra unui numar atat de mare de femei din intreaga lume.

 

rilly?

O alta metoda de masurare, folosita de unul dintre cei mai mari retaileri din SUA, Victoria’s Secret, cere in mod inexplicabil sa masori marimea benzii deasupra sanilor. Claire de la Butterfly Collection a exprimat destul de bine nedumerirea mea in privinta acestei “metode”. Metoda celor de la Victoria’s Secret, prezentata alaturi de un model ce poarta un sutien marime gresita, explica destul de bine, totusi, de unde a aparut reputatia acestora de magazin/ retailer ce isi pune clientele in sutiene care nu se potrivesc, doar pentru a vinde gama limitata de masuri pe care le produc.

Probabil cea mai mentionata metoda pe blogurile despre lenjerie intima este metoda plus 0 (zero) care presupune sa te masori strans sub bust avand grija ca centimetrul sa fie paralel cu podeaua. Daca numarul in inch rezultat este par, acesta e numarul benzii; daca numarul in inch este impar, se adauga 1 pentru a obtine numarul benzii. Apoi se masoara lejer sanii in zona cea mai plina (de obicei a sfarcurilor) tot in inch, avand grija ca centimetrul sa fie paralel cu podeaua, iar din numarul rezultat se scade dimensiunea benzii – astfel obtii marimea cupei. Daca diferenta dintre masura benzii si cea a sanilor este de 1 inch, atunci litera cupei este A; pentru o diferenta de 2 inch, cupa este B, pentru 3 inch, cupa este C, pentru 4 inch, cupa este D, si asa mai departe.

De exemplu, sa presupunem ca cineva masoara 81 cm (32 inch) sub bust si 92 cm (36 inch) in jurul sanilor. Aceasta persoana va purta cel mai probabil marimea 32D. Spun cel mai probabil pentru ca nici una din metodele de masurare care foloseste un centimetru (inclusiv metoda plus 0) nu da un rezultat sigur.

Si aici ajungem la intrebarea din titlul acestei postari. Masurarea conteaza? Da, dar nu foarte mult. Putem folosi metoda plus 0 pentru a ne face o idee aproximativa asupra masurii noastre, dar atunci cand cumparam un sutien, nu este foarte productiv sa ne blocam asupra unei marimi. Ceea ce conteaza este cat de bine sta sutienul si daca isi face treaba asa cum trebuie, iar treaba unui sutien este sa ridice, centreze si sa sustina sanii. In industria lenjeriei intime nu exista un standard al masurilor, ceea ce inseamna ca daca intr-un brand iti vine perfect o masura, nimic nu iti garanteaza ca la urmatorul brand vei avea parte de aceeasi potrivire perfecta in aceeasi masura.

La fel ca cercetatorii din studiul metionat mai sus, cred ca este foarte importanta educarea femeilor, astfel incat acestea sa poata spune singure, fara ajutorul unui expert in lenjerie, daca un sutien le vine bine, si in cazul in care nu le vine bine, ce pot face pentru a gasi un sutien perfect.

Leave a comment